Colombia DECAF nabízí plné tělo se sametovou pěnou a nízkou aciditou, lehkou sladkostí a dozvukem čokolády.
Existují tři druhy "ne-chemické" dekofeinizace kávy - pomocí cukrové třtiny, vodní metodu a metodu s oxidem uhličitým.
My jsme si vybrali vodní metodu, protože je jedna z nejšetrnějších a má téměř 100% výsledek.
Proces se opírá o rozpustnost kofeinu ve vodě. Což znamená, že skrze filtr projdou jen některé látky.
Na začátku procesu dekofeinizace se zelená kávová zrna namočí do horké vody, aby se kofein rozpustil. Kofein však není jedinou látkou rozpustnou ve vodě, která se v kávě nachází. Cukry a další chemické složky, které vytvářejí chuť a vůni kávy, kterou máme rádi, se ale také mohou rozpouštět ve vodě. Voda, ve které se zrna namáčely, je propuštěna přes filtr s dřevěným uhlím.
Kofein je velká molekula a zachytí se tak ve filtru, zatímco cukry, oleje a další chemické prvky obsažené v kávě, které jí dodávají chuť a aroma, projdou a zůstanou ve vodě, čímž vznikne tzv. extrakt ze zelené kávy. Tato voda napuštěná extraktem ze zelené kávy se nyní používá k namáčení další dávky zelených kávových zrn. Protože extrakt ze zelené kávy již obsahuje ostatní prvky chuti, tyto látky se ze zrn nerozpustí a odstraní se pouze kofein.